Contact
rapid

0745.014.481

(Costin Tanasescu)

 
Renuntati la bucuria de moment a pretului scazut! Amintirea slabei calitati si gustul amar dureaza mult mai mult!

Sita de lemn

SITA DE LEMN DE BRAD – TRADITIONAL

 Sita de lemn

Sitele din lemn de rasinoase reprezinta unul dintre cele mai vechi tipuri de acoperisuri utilizate in Romania. Este de departe un mod foarte “ECO” de a iti construi acoperisul propriei case sau de a il restaura pe cel vechi, mai ales daca acesta, in varianta lui originala, a fost din sita. Aceste materiale sunt foarte des utilizate in ultima vreme la renovarea caselor traditionale vechi sau a conacelor boieresti cu valoare de patrimoniu cultural sau de arhitectura dar sunt si cazuri de clienti care isi construiesc case noi si prefera acest tip de acoperis. Materialele de baza pe care le utilizam provin din ateliere particulare situate in judetetele Arges (Rucar), Gorj (Baia de Fier), Valcea (Vladesti) si sunt prelucrate in conformitate cu mestesugurile mostenite de mesteri sub directa noastra supraveghere si indrumare. Majoritatea elementelor sunt prelucrate manual acordandu-se o mare atentie parametrilor dimensionali si de calitate.
Mesterii nostri care instaleaza astfel de acoperisuri detin “mici secrete” care sa conduca spre realizarea unui acoperis aproape de perfectiune, care sa dureze in timp minim 50 ani cu intretinere si interventii reduse.

Iata mai jos cateva idei pe care specialistii le-a introdus intr-un normativ si din care va puteti face o idee despre modul de alcatuire a unui acoperis din sita sau sindrila de lemn.

 

EXTRAS DIN NORMATIV INVELITORI DIN SITA DE LEMN RASINOASE

 

Sita de lemn
OBIECT SI DOMENIU DE APLICARE:
♦ Prevederile prezentului caiet se refera la alcatuirea si executarea invelitorilor din sita si se aplica la constructiile cu specific montan, rustic sau refaceri de monumente istorice si de arhitectura.
♦ Prevederea si executarea unor asemenea invelitori este conditionata de respectarea integrala a prevederilor legale privind: gradul de rezistenta la foc si categoria de pericol de incendiu a constructiei respective.

 DIMENSIUNI SI MATERIALE UTILIZATE:
Dimensiuni uzuale:
♦ Sita – lungimea: 300, 350, 400, 450, 500 mm; latimea: 70 - 140 mm; grosimea: 5 sau 7 mm;
♦ Materiale auxiliare:
♦ Sipci din lemn de brad;
♦ Cuie cu cap plat pentru sita si sindrila;
♦ Cuie cu cap plat pentru table;
♦ Tabla de 0,5 mm;
♦ Carton bitumat. 

Sita de lemn


PRESCRIPTII DE PROIECTARE:
♦ Formele de invelitori vor fi indicate de proiectant in documentatie, cu precizarea felului de racordare dintre versanti (in unghi sau rotunjite), precum si a punctelor unde trebuie executate lucrarile de tinichigerie (dolii, strapungeri pentru cosuri, lucarne, muchii, coame etc.).
♦ Invelitorile din sita se vor aseza pe: asteriale, sipci, prajini cioplite sau laturoaie, batute pe capriori paralele cu poala acoperisului.
♦ Pantele admise sunt, conform STAS 3303/2-88;
♦ Invelitorile de sita se vor executa in 2-5 straturi suprapuse (numarul dorit realizandu-se prin petreceri laterale). La sindrila se va indica prin proiect modul de prelucrare la unul din capetele sindrilei, pentru ca dupa montare sa se realizeze desenul dorit.
♦ Distanta dintre sipci este in functie de lungimea sitei sau sindrilei (nu mai mica de 15 cm si nu mai mare de 25 cm) si va fi precizata de catre proiectant.
♦ Muchiile (coamele in panta) pot fi: rotunjite (suport si invelitoare); drepte (in care caz acoperirea acestei zone se va face prin montare in unghi drept a doua scanduri, cea de pe versantul cu vanturi predominante depasind-o pe cealalta cu minimum 5 cm.
♦ Doliile pot fi: rotunjite, in care caz proiectantul va indica raza de montare sau drepte, executate din tabla ca la invelitorile din tigla.
♦ Solutiile de iluminare naturala si ventilare a podului prin lucarne dreptunghiulare, triunghiulare, ochi de bou se vor da de catre proiectant prin detalii speciale.

Sita de lemn
PRESCRIPTII DE EXECUTIE:
♦ Baterea sitei se va face in randuri paralele cu streasina, incepand de la poala.
♦ La sita, in functie de numarul de bucati ce sunt indicate a se executa in camp, suprapunerile fiecarei site peste cea inferioara (in acelasi rand) vor fi de: 1/2, 2/3, 3/4, 4/5. Randurile se vor suprapune cel putin pe jumatate, partea vizibila nu va fi mai mica de 9 cm.
♦ Fiecare lamela va fi fixata cu un cui, care strabate si lamela randului inferior. Capul cuiului va fi acoperit de lamela randului superior.
♦ La coama sita de pe fata expusa vanturilor dominante va depasi coama cu minimum 5 cm.
♦ Pe coama va fi un rand in plus de sita.
♦ Racordarea invelitorilor de sita la toate strapungerile se va face ca la invelitorile de tigla.

Folosim marcile:

branduri